Publiceret 26-05-2023 af Pia Sadolin

Nyt fra Brøndby Gymnasium 26.5.2023

Refleksioner i en eksamenstid, del 2.

Debatten om AI, og særligt ChatGPT, raser med næsten skyttegravslignende tilstande. Digitaliseringsministeren Maria Bjerre råber ligefrem til frihedskamp mod kunstig intelligens.

Vi har på BG forsøgsvist rådført os med ChatGPT om den mest effektive måde at optimere elevdemokratiet på – som jeg reflekterede over i mit seneste Nyt fra gymnasiet.

Resultatet blev et AI-forslag om, at vi på BG tager demokratiet hele vejen. Lærerne overtager alle serviceopgaver, mens eleverne rykker ind på ledelsens kontor. Disruption kort sagt!

Således kan vi dokumentere, at AI vil påvirke alle arbejdspladser, men det behøver vi ikke nødvendigvis at være bange for. Det afhænger af, det datagrundlag OpenAI har liggende og hvad vi ”fodrer” den med, når vi beder om at få løst en opgave.

Måske er AI mest af alt en god anledning til at vende det hele på hovedet og spørge: Hvordan bliver vi så bedre til vores arbejde?

Kan ChatGPT hjælpe med en effektiv eksamensplanlægning ville det da være en stor aflastning og dermed også frisættelse af ressourcer til andre opgaver. Kan AI indgå i teknologiske løsninger i f.eks. daginstitutioner og på plejehjem, kan de frigivne ressourcer bruges på opnormeringer med flere faguddannede personaler. Bedre normeringer ville samtidig gøre uddannelserne mere attraktive og imødekomme kritikken af daginstitutionerne som utilstrækkelige ift. at aktivere de små.

Dermed være ikke sagt, at vi ikke skal være enormt opmærksomme på farerne derude, men som lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, Jesper Tække, udtaler i dagens Berlingske, er det dumt at begrænse unges adgang til skærme i et samfund, som er digitaliseret. Vi skal kende og forske i de teknologiske muligheder og deres potentiale, vide hvordan de kan bruges og anvendes i virksomhederne og så skal vi lære de unge at håndtere AI kvalificeret, intelligent og kritisk.

Det skal gymnasiet løse – det bør være en kerneopgave til gavn for vores adfærd overfor hinanden og med AI. Det vil helt sikkert bidrage til styrkelse af demokratiet.

 

God pinse

Pia Sadolin
 

template-img

 

Del denne nyhed på Facebook