Hjem SitemapMandag d. 6. maj 2019 kl. 08:08 af Pia Sadolin

Tanker på gymnasiets 14 års fødselsdag

I dag (den 2. maj) blev der serveret kage for elever og medarbejdere i anledning af gymnasiets 14 års fødselsdag. Fra højtalerne strømmede glade toner fra Tommy Seebachs: Hip hurra, det min fødselsdag, og kagen var en Drømmekage.

 

Hvad kan man så drømme om og ønske sig på sådan en glad 14 års fødselsdag?

 

Ja, gymnasiets stillingsopslag udløb i dag, på fødselsdagen og vi havde ønsket os rigtig mange gode ansøgninger. Det fik vi. Hele 147 ansøgere til 1-2 stillinger – plus det løse, dem der har ringet og dem der sendte en mail. Tak til alle. Vi glæder os til at pakke ud.

 

Ved nærmere eftertanke vidner den store interesse også om en bagside af medaljen: Nemlig de mange årsværk, der er forsvundet i gymnasiesektoren over de seneste år. Alene i år bliver omkring 300 årsværk sparet væk. Og det selv om antallet af undervisningstimer, hver eneste gymnasieelev skal have, er udvidet markant med den seneste reform.

 

Konsekvenserne er, at færre lærere skal undervise elever, der har fået flere lektioner. At færre lærere skal vejlede elever, der skal træffe velunderbyggede studieretningsvalg. At færre lærere med færre midler skal optimere den høje uddannelseskvalitet på gymnasierne.

 

Her til kommer den nye dark horse på banen, som kan føre til yderligere (sene) afskedigelser. Det drejer sig om den nye optagelsesprocedure, som indebærer, at eleverne skal opnå bestemte karaktergennemsnit for at komme i gymnasiet. Gør de ikke det, skal de til optagelsesprøve og resultatet af disse prøver, der er én i juni og én i august, kan være afgørende for, hvor mange elever, der optages på den enkelte skole og dermed hvor mange lærere, der er brug for. Det er som bekendt meget svært at planlægge med dark horses. Men gymnasiernes økonomiske situation levner ikke andre muligheder end at spare på den entydigt største omkostningsfaktor: lærerlønnen.

 

Som en lærer er citeret for at sige i Gymnasieskolen: ”Det handler ikke om at skære IND til benet. Den situation er passeret. Det handler om at skære I benet”. Mit ønske er derfor, at vi ikke når dertil, hvor hele benet skal amputeres.

 

Flere partier, bl.a. socialdemokraterne og DF har bebudet, at de ikke længere støtter den 2%’s besparelse, som har stået på siden 2016 – altså i snart 4 år. Den erkendelse betyder, at den brede politiske opbakning til besparelserne på det gymnasiale område ikke længere er tilstede. Det skal partierne holdes fast på.

 

Der er de seneste år skabt en afgrund mellem de uddannelsespolitiske målsætninger og de bevillinger, der er fulgt med. Danmarks tradition for at være et velfungerende samfund med uddannelse til alle er på spil.

 

Drømmekagen til fødselsdagen er et udtryk for, at drømme stadig kan drømmes. Egå Gymnasiums rektor, Martin Ingemann, udtrykker det så godt:  Vi drømmer om, at vi i stedet for at fodre grønthøstere kan have fokus på elevernes læring. Den drøm er også Brøndby Gymnasiums drøm og alle de andre fantastiske ungdomsuddannelsers drøm. Tænk hvis den (igen) en dag blev virkelighed.

 

Tak til forældre, elever og bestyrelse – der trods de mange mørke skyer bakker op om Brøndby Gymnasium. Det gør det værd at knokle og drømme for.

 

Pia Sadolin

Rektor

 

 

 

 

 

Del denne nyhed på Facebook

 
 

Brøndby Gymnasium
Brøndby Stadion 28A
2605 Brøndby

Telefon: +45 43 20 50 70

Send SIKKER mail: bg@brondby-gym.dk

Kontorets åbningstider:
Man-torsdag: kl. 08.00 - 15.30
Fredag: kl. 08.00 - 11:25
& 12:00 - 14.00

 

PERSONALE 
LEDIGE STILLINGER

FIND VEJ