Hjem SitemapMandag d. 11. september 2017 kl. 08:13 af Rebecca Bro

Digital dannelsesdag på BG sætter fokus på den gode måde at være online på:

”Ved I hvad, mange voksne kalder jeres generation? De kalder den Generation Fucked Up. Det gør de, fordi I konstant har næsen begravet i en smartphone, ipad eller bærbar.”

Bum. Med nogenlunde disse ord bliver den digital dannelsesdag på Brøndby Gymnasium skudt i gang af foredragsholder Christian Vorre Mogensen. Flere af eleverne kigger forvirret op – sagde manden lige det? Men heldigvis stopper han ikke der. Nu hvor han har de flestes interesse fortsætter han i stedet sådan her:

 

”Men I er slet ikke fucked up - I bruger nemlig ikke mere tid foran en skærm end jeres forældre gør. Faktisk bruger ”de voksne” i gennemsnit en time mere på skærm-kiggeri end jer, fordi de også ser almindeligt tv. Husk lige at minde dem om det, næste gang de beordrer mobilfri zone.”

 

Det er onsdag formiddag, og flere af eleverne smågriner. Det lader til, at de synes, det er rart, at de ikke er mødt op til 1,5 times forbudstale. Og det er de bestemt heller ikke. I følge rektor Pia Sadolin, så er formålet med den digitale dannelsesdag nemlig at øge bevidstheden om, hvordan man er online på en god måde i stedet for at forbyde brugen af de virtuelle fællesskaber i skoletiden:

 

”Der er på nogle områder opstået en form for kløft mellem de muligheder, de digitale medier tilbyder de unge og den dannelse, der er en forudsætning for at anvende deres kompetencer og færdigheder til gavn for dem selv og andre. Det er en forpligtelse for de almene gymnasier at uddanne og danne unge mennesker. Derfor skal den forpligtelse om almendannelse naturligvis også foldes ud i forhold til de digitale medier,” forklarer rektor Pia Sadolin. 

 

I løbet af foredraget kommer Christian Vorre Mogensen ind på emner som online identitetsdannelse, deling af (nøgen)billeder og lovgivningen på området, Facebook og Instagram set som social kapital samt online-stress. Efter foredraget arbejdede alle gymnasiets elever også med de forskellige emner i deres klasser. Her producerede de blandt andet små videoer om, hvordan man er online på en god måde. Temadagen sluttede med en fælles evaluering og kage i kantinen. 

 

Efter eleverne var gået hjem blev der ringet ind til time for 1.g’ernes forældre. Som noget helt nyt havde Brøndby Gymnasium nemlig valgt at udvide årets digitale dannelsesdag med et aftenarrangement for de nye elevers forældre: Det er nemlig vigtigt, at de unge bliver fulgt og støttet i deres færd på nettet, både af lærere og forældre. Men det kan være en kompleks opgave at forberede sine børn på en digital ungdom, man ikke selv har haft. Brøndby Gymnasium har fået flere positive tilbagemeldinger fra forældre, der var glade for at høre Center for digital pædagogiks oplæg om unges adfærd i det digitale landskab og positiv brug af internet og smartphone.

 

Del denne nyhed på Facebook